Honlap testreszabása
készítette a honlap.hu

Előzetes igényfelmérés bölcsődei beiratkozáshoz 2023

Kedves Szülők és Érdeklődők!
 
A Vasszécsenyi Tündérország Óvoda és Körzeti Bölcsőde bölcsődei intézményegységébe várjuk előzetes jelentkezési igényeiket a 2023/2024 nevelési évre vonatkozóan!
Kiss Zsanett
intézményvezető

Tündérország Óvoda Hírei

„Sárga levél, piros levél,
Hull a fáról, viszi a szél.
Viszi az őszt nagy kosárban,
Szőlőt, diót teli tálban.
Hozza a telet bundában,
Csikorgó hóban, csizmában.”
/Palotai Gyöngyvér/

Tündérország kapuján is beköszöntött az ezerszínű ősz, hogy elkezdődhessen óvodánkban a 2022/2023-as nevelési év.
Egy kis visszatekintés, mi történ óvodánkban a nyáron és a nevelési év elején…
Június elején „kirepültek nagycsoportos Kerekerdősök”, reméljük, hogy az iskolapadban ülve sem feledkeznek el sokszínű óvodai élményeikről.  Nyáron összevont csoporttal működött intézményünk.
Igyekeztünk a gyermekek óvodában eltöltött minden percét változatos programokkal megtölteni. Fontosnak tartjuk, hogy nyáron is különféle tevékenységeket ajánljunk a gyermekek számára, hogy ők mindig érdeklődésüknek és kedvüknek megfelelően választhassanak. Emellett a spontán szabad játékra is nagy hangsúlyt fektettünk.
A rendkívül melegre való tekintettel igyekeztünk a gyerekeket megóvni az erős napsugárzástól. A meleg napokon elengedhetetlen volt a folyadékpótlás, illetve a vitamindús szezonális zöldségben és gyümölcsben gazdag táplálkozás. A gyermekek fogyaszthattak frissítő teát, a víz a nap folyamán bármikor a rendelkezésükre állt, hogy oltsák a szomjukat.
A meleg nyári napok után gyorsan eljött az ősz Tündérország Óvodába, melynek kezdetén az új kiscsoportos gyermekek először lépték át óvodánk kapuját, és a nyári pihenés után visszatérő „régi óvodásaink” újra birtokukba vehették jól ismert kedves játékaikat, találkozhattak társaikkal. A hároméves gyermekek fogadása, a beszoktatási időszak zökkenőmentesen telt, hisz a gyermekek számára nem volt ismeretlen a környezet, mert az Óvodakóstolgató nyílt napunk alkalmával és augusztus utolsó hetében az édesanyával együtt délelőttönként kipróbálhatták a csoportban lévő játékokat, megismerkedhettek az óvónénikkel és a többi kisóvodás társaikkal.
Óvodánkba otthoni környezetből 9 gyermek érkezett a Kerekerdő csoportba, a bölcsődéből 16 kisgyermek jött, akiknek a közösségi életforma és szokásrend már nem volt ismeretlen. A kisgyermek számára nem könnyű az alkalmazkodás, de a sok ölbéli játék, mondóka, éneklés oldotta a gyermekek szorongását és hamar birtokukba vették a csoportot.
Ez az új helyzet kihívást jelent a szülőknek, óvónéniknek, gyerekeknek egyaránt. A beszoktatás időszaka továbbra is tart a Kerekerdő csoportosoknak. Meg kell ismerniük saját jelüket, helyüket, egymást és a többi felnőttet az óvodában. A legfontosabb, hogy a gyermekek biztonságban érezzék magukat nálunk és támogatást, szeretetet kapjanak tőlünk, amit családias és szeretetteljes légkörrel, sok vidámsággal szeretnénk elérni.

Folyók napja

Megtartottuk a  csoportokban a Folyók napját, amelyen a kicsik is sok vidám játékban vehettek részt. Papírcsónakot színeztek, úsztatták hajójukat a képzeletbeli papír folyón, amin át is kelhettek. Izgalmas horgászós játékban halacskákat fogtak ki a kék vizű folyóból. A Bóbita csoportba a gyerekek varázsoltak egy különleges patakot, amelyet maguk alakíthattak, hol széles folyóvá, hol keskeny patakká alakították. Hol kiscsónak, hol vontatóhajó úszott a vizén, hol tóvá, hol folyóvizzé alakult, de volt olyan is, hogy hidat építettünk és átkeltünk az egyik partról a másikra. Mivel nagyon jó idő volt aznap, elsétáltunk a Gyöngyöshöz is, megfigyeltük a partot, az ott élő növényeket, a szomorú fűzfát és meghallgattuk a patak szomorú csobogását. Elmesélte nekünk, hogy azért folydogál és csobog oly szomorúan,  mert nagyon sok szemét állja útját a haboknak, s csengő csobogásukat megtöri a sok-sok műanyag szemét, s ezért nincs kedve énekelni, csak szomorúan csobogni.  A Katica csoportba járó gyerekek is bővíthették tudásukat, ismereteiket a folyók és a körülötte lévő élővilággal kapcsolatban. Papírból mindenki saját maga elkészíthette, hajtogathatta a kis csónakját, amit meg is úsztattunk a képzeletbeli, falra kihelyezett „papírfolyónkon”.

Autómentes nap

A Kerekerdő csoportosok mozgásos ügyességi játékokat játszottak, hajasbabákat, plüssöket „sétáltattak” a csoportszobában. Az Arany János utcában ismerkedhettek gyermekeink a kulturált gyalogos közlekedés szabályaival. A középsős Bóbita csoportos gyerekek  mozgással egybekötött verset tanultak ezen a napon. Versenyeztek az udvaron a gyermektaxikon, kipróbálhatták ügyességüket a BoboCar járműveken, dömperversenyen vettek részt, a jelző lámpa színei szerint játszottak és táncoltak vagy épp megálltak az adott jelre. A Katica csoportosok ezen a napon a közlekedéssel kapcsolatos eseményekkel, élményekkel gazdagodtak. Új ismereteket szereztek a közlekedési jelzőtáblákról, a közlekedés szabályairól. A csoportban dolgozó felnőttek a gyerekekkel együtt a csoportban kialakított „busz” -on utaztak. Volt jegypénztáros, sofőr, jegyellenőr, öreg néni, kismama, előzékeny gyermek (utas), aki átadta a helyét, és volt bliccelő is… Mind a gyerekek, mind a felnőttek egyaránt élvezték az utazást.
 

                                         Népmese napja

Szeptember 30-án, a népmese napján: a gyerekek otthonról hozott kedvenc könyveket nézegettek, beszélgettek a mesehősökről, beöltözhettek kedvenc szereplőiknek, diafilmen mesét néztek. A Katica csoportban Zsuzska néni elmesélte a gyerekeknek „Az égig érő paszuly” népmesét. Ezután minden gyermek saját jelével ellátott kis üvegben elültetett babot „csírázni”, hogy majd kinőjön belőle az égig érő paszuly, amely felkúszik a hurkapálcán elhelyezett kis várhoz. Nagyon tetszett a gyerekeknek a játék, minden nap ellenőrizték a növekedést és azóta már haza is vihették.

Állatok Világnapja

Az Állatok világnapja a Kerekerdő csoportban is nagyon vidáman telt. Nyusziugró versenyen kipróbálhatták ügyességüket, állathangokat utánozhattak, állatokkal kapcsolatos gyerekdalokat énekeltek a gyerekek. A Bóbita csoportban élő társasjátékban vettek részt a gyerekek. Felvették magukra egy-egy kis állat nyomtatott képét, választottak maguknak egy társat, aki dobókockával dobott nekik, majd kezdetét vette a versenyfutás a csoportszobában kialakított ügyességi játékpályán. Aki legelőször célba ért, az lett a győztes. A társasjáték díszletei között helyet kaptak a gyerekek kedvenc plüss állatai is. Nagyon sok állattal ismerkedtek meg a nagycsoportos gyerekek. Ügyesen felismerték az állatokat a hangjuk alapján. Volt szó házi állatról, illetve vadon élő állatokról is. Halmazokba rendeztük a vadon élő állatokat élőhelyeik szerint. Előtte azonban meg kellett keresniük az állatok képeit, melyeket gondosan elrejtettünk a csoportszobában. Nagyon izgatottak és lelkesek voltak a játék során.
 

Zene Világnapja

A Zene világnapján  a kicsik és a középsősök kedvenc  plüssükhöz illő gyerekdalt és zenéket hallgathattak, énekeltek. Megismerkedhettek a csoport hangszereivel, a hangszerek  hangjával. Kedvenc őszi dalokat hallgattak lejátszóról. A Bóbita csoportosok a nevelési év kezdete óta ismerkednek az „Így Tedd Rá!” népzenei és néptánc program alapéleseivel, számukra a délelőtt az őszi zenék dallamára táncolt ritmusos mozgáselemek tanulásával telt még. A Katica csoportba járó „tündérgyerekek” furulyán eljátszott dallamokat próbáltak felismerni. Miután ez sikerült, elénekeltük közösen a dalokat. Később megismerkedhettek különböző hangszerekkel, amiket szívesen és nagy örömmel ki is próbálhattak. Volt itt xylophone, ukulele, kalimba, szintetizátor (zongora). Nagyon jó hangulatban telt ez a délelőtt is.
 

                                   Hulladék gyűjtés

Hulladékgyűjtő napunkon a kiscsoportosok is szorgoskodtak. Az ovi udvarát szépítgették, szorgalmasan összeszedték a letörött faágakat és talicskába rakták. A középső csoportosok az Október 6. parkban, míg a nagycsoportosok a játszótéren gyűjtötték össze az elszórt hulladékokat.
 

                                                                             Szüret

Az őszi időszak következő nagy eseménye a szüret volt.  Sok finom, ősszel szüretelhető gyümölcsöt kóstolhattak a Kerekerdősök, az ügyes kezű kicsik  szőlőt szemezgettek, dajkanéni szőlőlét készített belőle. Dióbelet kiszedték az összetörött héjból. Énekeltünk táncoltunk, jól éreztük magunkat. A Bóbita csoportosok a korábbi, szombathelyi piacon tett kirándulásukon szerzett élményeiket játszották el, vásári kofának áltak, kínálták a portékaikat, megkóstolták egymás gyümölcseit, alkudoztak, vásároltak. Megsütötték és megették a piacon vásárolt sütőtököt.
A Katica csoportban a „Lipem lopom a szőlőt” játszottuk körjátékként. Ezt követte egy ügyességi verseny, mely során kanállal adagolták egymásnak a gesztenyét úgy, hogy közben ne essen le. Ekkor a Bóbita csoport óvónénije és kis segédei meginvitálták a másik két csoport tagjait az udvarra egy szüreti bálra, ahol nagyokat táncoltunk, énekeltünk, perdültünk-fordultunk, jót mulattunk.


Megtartottuk még az Ölelés világnapját, valamint a Kenyér napját, amikor a Bóbitások által meggyúrt és megsütött kenyér illata egész nap belengte az óvodát minden apró zegzugát. A kicsik már megismerkedtek az udvari játékokkal, a nagyok ügyesen megoldották a „varázshátizsákban” kapott iskolai szintfelmérő feladatokat, a Bóbiták pedig kirándultak a piacra, a Csónákázó tóhoz, valamint élménydús délelőttöt töltöttek el az Ó-Ebergényi kastély parkjában.
önjük mindenkinek a segítséget programjaink megvalósításához, az önfeledt gyermeki öröm, mosoly és jókedv ajándékaihoz!

Vidám és boldog őszi napokat kívánunk mindenkinek!

 

                                                       Bölcsődei  hírek


„Kelep, kelep, gólyamadár,
Itt van az ősz, elmúlt a nyár.
Elmúlt a nyár, itt az ősz,
Szőlőt őriz már a csősz.”

A nyári szünet után, augusztus utolsó hetében, beköszöntött az új – 2022/23-as nevelési év a bölcsődében. Tizenhat kisgyermek már nem a bölcsőde kapujában toporgott szüleivel, hanem megkezdődött számukra az óvodai élet. Az elköszönő gyermekek többsége a Tündérország Óvodába nyert felvételt.  Igaz már elbúcsúztunk Tőlük, de újra szeretnénk önfeledt, élményekben gazdag, boldog ovis éveket kívánni!

A nyitástól, nyolc „régi” bölcsisünk mellé, fokozatosan szoknak be intézményünkbe szeptemberben, októberben az új kisgyermekek. A bölcsődébe egész év folyamán fogadunk gyermekeket, és a beíratás alapján, még 2023 januárjában is jönnek közénk. Két csoportban, két-két kisgyermeknevelő végzi a nevelő munkát. A csoportokban a játékkészleteket úgy állítottuk össze, hogy azok megfeleljenek a gyermekek életkori sajátosságainak, a személyiségük harmonikus fejlődését szolgálják.

Azért, hogy színesebben teljenek a napok, az óvódások által létrehozott programokba mi is be-becsatlakoztunk már a kisgyermekekkel.

depositphotos_33745451 stock illustration river
Ilyen volt, szeptemberben a Folyók napja
allatok
Az Állatok világnapja
2f194115ff77be21bcda32046f913558 tempo logos
Megünnepeltük a Zene világnapját is
5c4d3ed5dcba1c47729f1584d567838a_xl
Minden alkalomra, játékos feladatokkal, alkotó tevékenységekkel, élményszerző programokkal készültünk a kisgyermekeknek ezzel is színesítve a napokat.
656063l
Nagyon készültünk a Szüreti mulatságra is, amit október elején tartottunk meg. Az eszem-iszom, vigalom nem maradt el, de emellett a gyerekekkel szőlőt szemeztünk, préseltünk, majd megkóstolhatták a mustot is. Érdeklődve figyeltek minden munkafolyamatos és szívesen segítettek is.
maci_600x
A gyerekek eddig kedvenc napja a „Vidd magaddal a macid!” – nap volt. Elhozhatták otthoni kedvenceiket, játékos feladatok vártak rájuk. Alkottak, játszottak, mesét hallgattak ezen a napon.
20201014menstrualo no nem suthet kenyeret
Kenyér napja alkalmából kenyeret sütöttünk. Mindenki elkészíthette saját kiscipóját, amit haza is vihetett. Mellé még egy mese is bekerült a képzeletbeli tarisznyába.
A programok tovább folytatódnak egész évben.
Örömmel látjuk, hogy ahogy érkeznek a gyermekek, sokasodnak Tündérország lakói, úgy pezsdül fel az élet a csoportokban is. A kezdeti pityergést, a sok nevetés, vidámság váltja fel.
Nagy izgalommal és lelkesedéssel várjuk ennek a nevelési évnek is az élményeit, lehetőségeit.


Tündérország Kisgyermeknevelői. 

BEIRATKOZÁS A 2022/2023-AS NEVELÉSI ÉVRE AZ ÓVODÁBA ÉS A BÖLCSŐDÉBE

 Vasszécseny, Tanakajd és Csempeszkopács Községek
Óvodai Intézményfenntartó Társulásának
HIRDETMÉNYE


Vasszécseny, Tanakajd és Csempeszkopács Községek Óvodai Intézményfenntartó Társulásának , mint a Vasszécsenyi Tündérország Óvoda és Körzeti Bölcsőde (9763 Vasszécseny, Arany János utca 9.) fenntartója a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet (a továbbiakban: R.) 20. (1)-(la) bekezdése alapján az óvodai beiratkozás idejérő1 és rendjéről az alábbi hirdetményt teszi közzé:
Értesítjük a Tisztelt Szülőket, hogy a Társulási Tanács Elnökének döntése alapján


a 2022/2023 nevelési évre történő
óvodai és bölcsődei beiratkozás időpontja:
2022. április 25-29.
H – P: 9.00 – 16.00
Beiratkozás helyszíne: Tündérország Óvoda
Pótbeiratkozás: 2022. május 5. csütörtök
8.00 – 14.00 óra között

A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt.
Az intézmény felvételi körzete: Vasszécseny, Tanakajd és Csempeszkopács községek közigazgatási területe.
A gyermek beiratkozásakor be kell mutatni a beiratkozáshoz szükséges iratokat, azaz a gyermek:
nevére kiállított személyazonosságot igazoló hatósági igazolványokat (személyi igazolvány vagy útlevél), lakcímet igazoló hatósági igazolványát (lakcímkártya), TAJ-kártya, anyakönyvi kivonat, továbbá a szülő személyazonosságát igazoló hatósági igazolványokat (személyi igazolvány, útlevél vagy vezetői engedély) és lakcímet igazoló hatósági igazolványát (lakcímkártya).
online jelentkezés esetén a kitöltött jelentkezési lapot és a dokumentumok scannelt változatát az intézmény részére kell elektronikusan elküldeni 2022. április 28-ig.
amennyiben a gyermek sajátos nevelési igényű és rendelkezik szakértői véleménnyel, annak bemutatása is szükséges,
esetlegesen fennálló ételallergiát igazoló dokumentumot.
Amennyiben a gyermek nem magyar állampolgár, kérjük bemutatni az állandó tartózkodásra jogosító okmányt, illetve tartózkodási engedélyt.
Az óvodába és bölcsődébe felvett gyermekek csoportba való beosztásáról a szülők és az óvodapedagógusok, kisgyermeknevelők véleményének kikérése mellett az intézményvezető dönt.
Az óvodai és bölcsődei felvételről az intézmény vezetője 2022. május 10-ig dönt, és erről írásban értesíti a szülőt.
Az intézményvezető felvételt elutasító határozatával szemben jogorvoslattal lehet élni, amelyet Vasszécsenyi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőjének címezve, de a döntést hozó intézmény elektronikus címére kell megküldeni a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül. Az Nkt. 37. (3) bekezdésének b) pontja alapján a fenntartó jár el és hoz másodfokú döntést az óvodai felvétellel kapcsolatban érdeksérelemre hivatkozással benyújtott kérelem tekintetében. A (4) bekezdés értelmében a (3) bekezdésben szabályozott eljárásban települési önkormányzat által fenntartott nevelési-oktatási intézmény esetén a jegyző járhat el. Az Nkt. 38. S (1) bekezdése alapján a fenntartó a 37. (3) bekezdésben meghatározott eljárásban a kérelmet elutasíthatja, a döntést megváltoztathatja, vagy a döntést megsemmisítheti, és a nevelési-oktatási intézményt új döntés meghozatalára utasíthatja.

Az óvodai és bölcsődei jelentkezésre vonatkozó információk, a jelentkezési lap letölthető a www.vasszecseny.hu és a www.tunderorszagovi.com honlapról.

Az integráltan nevelhető sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai és bölcsődei felvételéről kérjük, hogy személyesen tájékozódjanak a szülők az intézmény elérhetőségén. Az intézmény az Alapító Okiratának megfelelően az integráltan nevelhető sajátos nevelési igényű gyermekek felvételét biztosítja.

Külföldön tartózkodás esetén
A napi négy órában óvodai nevelésre kötelezett gyermek szülője, ha gyermeke az óvodakötelezettségét külföldön teljesíti, köteles arról a beiratkozás idejének - jogszabályban előírt - utolsó határnapját (2022. május 20.) követő tizenöt napon belül, azaz 2022. június 4-ig írásban értesíteni az Oktatási Hivatalt. A napi négy órában óvodai nevelésre kötelezett, az óvodával jogviszonyban álló gyermek szülője, ha gyermeke az óvodakötelezettségét a jövőben külföldön teljesíti, előzetesen köteles értesíteni az óvodavezetőt.
A bejelentéshez használható űrlap elérhető az Oktatási Hivatal honlapján (www.oktatas.hu) a Köznevelés menüpont Külföldi távozás bejelentése pontjából. A bejelentőlap elektronikus kitöltését követően a kérelmet aláírva a következő postacímre kell megküldeni: Oktatási Hivatal Köznevelési Nyilvántartási Főosztály, 1363 Budapest, Pf. 19.

Felmentési kérelem
A szülő - tárgyév május 25. napjáig benyújtott - kérelme alapján a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, annak az évnek az augusztus 31. napjáig, amelyben a gyermek a negyedik életévét betölti, a fővárosi és megyei kormányhivatal általános illetékességgel eljáró járási hivatala felmentheti az óvodai foglalkozáson való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, sajátos helyzete indokolja. A kérelem megtalálható a www.vasszecseny.hu vagy a www. tunderorszagovi.com oldalon.
A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 247.§-a értelmében az a szülő vagy törvényes képviselő, aki a szülői felügyelete vagy gyámsága alatt álló gyermeket kellő időben az óvodába nem íratja be, szabálysértést követ el.

Kérjük, hogy a beiratkozással kapcsolatos időpont egyeztetés miatt vegyék fel a kapcsolatot az intézményvezetővel az alábbi elérhetőségeken:

Kiss Zsanett intézményvezető
Telefon: 06-94/377-949
E-mail: vasszecsenyovi@gmail.com

Vasszécseny, 2022. március 22.
                                                                                                 Zsolnai Zoltán
                                                                                                Társulás Elnöke

AZ ÁLLATOK VILÁGNAPJA

Az állatok szeretetét nem lehet könyvekből megtanulni, megtanítani. Az élménynyújtás, tapasztalatszerzés, tevékenykedés a legjobb módszer arra, hogy az óvodás gyermekek az állatokkal közeli kapcsolatba kerüljenek, ezáltal kialakuljon bennük a szeretet, a gondoskodás, a védelem érzése. Október 4-én óvodánkba a gyerekek állatos plüssivel érkezhettek, s valamennyi csoport az erre a napra megtervezett tevékenységeknek megfelelően számos élménnyel gazdag délelőttöt tudhatott maga mögött.
A Bóbita csoportosokkal, vagyis a legkisebbekkel megbeszélgettük, melyik állat milyen, hol él, hol találkozhatunk velük, hány lába van, milyen hangot tud kiadni. A csoportszobába kuckókat alakítottunk ki ahova a gyerekek beköltöztették az állataikat, az élőhelyüknek megfelelően. Vannak olyan állatok melyekről már énekeket, mondókákat is tanultunk, ezeket el is mondtunk, énekeltük a gyerekekkel. Majd „mancson fogtunk” néhány négylábú barátot és közös sétára vittük őket, hogy kitekinthessenek őket a nagyvilágba.
A Katica csoport középsősei az állatok lakóhelyét, tulajdonságait, testrészeit beszélték meg. Ez mellett mondókákkal, dalokkal színesítve egy mozgásos tevékenységen át kirándultak az állatokkal, ahol a jobb-bal, valamint a különböző orientációkat gyakorolták. Játékkal színesítve a plüssállatokkal célba is dobhattak. A gyerekek a foglalkozást követően egy varázslatos mezőn megpihenve piknikeztek, ahol az állatok táplálékát is megbeszélték. A piknikezést követően közösen terelték vissza az állatokat az élőhelyeikre.
A Kerekerdő csoport nagycsoportos óvodásai már nemcsak az állatok tulajdonságaival, külső ismertető jegyeivel, lakhelyével, táplálkozásával ismerkedett, hanem ez alapján csoportosították is a gyerekek által hozott plüss állatokat. Számoltak is a plüssfigurákkal, gyakorolták a több, kevesebb, ugyanannyi fogalmát. Állatokkal kapcsolatos feladatlapot tölthetett, akinek volt kedve, különböző állatokat utánozva vidáman foglaltuk el a karikákkal jelképezett lakhelyeket a Mókusok ki a házból játék mintájára. 
Vidám zenéket, dalokat hallgattunk mindhárom csoportban, melyek az állatokhoz kapcsolódtak, majd ebéd után mindenki boldogan ölelte magához a plüsijét és hajtotta álomra a fejét.

ŐSZKÖSZÖNTŐ MULATSÁG


Az állatok világnapját követően óvódánkban megrendezésre került
színes és vidám Őszköszöntő mulatságunk.
Az időjárás is kegyeibe fogadott Bennünket,
hisz kellemesen meleg, napsütéses őszi időben volt részünk.
Ennek köszönhetően az óvoda udvarán tudtuk megrendezni a mulatságot, ahol a kiscsoportosokkal közösen a középső és nagy csoportosok is együtt ünnepeltek.
Az udvaron őszi dalokra a kisfiúk kalapban, a kislányok kötényben, kendőben ropták a táncot. A szüreti mulatság finom pogácsa és szörp elfogyasztásával ért véget.
 
Rólunk
 

      VIDD MAGADDAL A MACID! VILÁGNAP AZ ÓVODÁBAN!

Októberben még megtartottuk a Vidd magaddal a macid! világnapot, hisz nincs olyan gyermek, akinek a szobájában, a játékai között ne rejtőzne egy kisebb vagy nagyobb plüssmackó. Ezen a napon elhozhatták kedvenc plüss macijukat a gyerekek.

Bóbita csoport

A Bóbita csoportban a macival közösen táncoltunk és tornáztunk is, a gyerekek élvezettel mozogtak együtt a dörmögő, pihe-puha barátaikkal. Az asztalokat letakarva barlangokat építettünk a maciknak, ahova beköltöztek és itt játszhattak is a gyerekek a macikkal.
Katica csoport
A Katica csoportban Vackor volt a díszvendég a plüssmackók napja alkalmából, akit a gyermekek kitörő örömmel köszöntöttek. A mackók nagysága és külseje mind eltérő volt, így a kisebb-nagyobb, ugyanakkora fogalmát ismerhették meg a gyerekek. Vackor elmesélte első tornaóráját, aminek kapcsán a Katica csoportosok is tornázhattak egy jót, melyet egy nagyon izgalmas körjáték követett, ami alatt mackós dalokat énekeltünk Zsóka nénivel. Mielőtt Vackor elköszönt volna a gyerekektől a testrészeket beszéltük meg közösen, valamint, hogy mit szeretnek legjobban enni a mackók. Vakor elköszönése után minden kisgyermek vissza vihette a plüssmaciját a saját kis odújába.

Kerekerdő csoport

A Kerekerdő csoportban a régmúlt meséiről és napjaink macis történeteiről beszélgettek a felnőttek a gyerekekkel: Micimackó, Vackor, A három Medve meséje elevenedett meg a csoportban. Beszélgettek a felnőttek kedvenc meséiről is, mint például TV Maci, Maci Laci, Füles Mackó. Aliz néni elhozta saját plüsijeit is és egy közel 40 éves TV Macis párnahuzatot is! Beszélgettünk arról, ki milyen macikat ismer, hol élnek, mit esznek például a barnamedve, koala, jegesmedve, panda, stb. Mesék, versek, mondókák, dalok, filmek, videók felsorolásával folytatódott a délelőtt, amikben macik vannak, amiket ismertünk elénekeltük, elmondtuk. Játékos macis tornát tartottunk a csoportban, ügyességi és gyorsasági feladatokat játszottunk.
Játékidőben, akinek volt kedve, megtanulhatott lépésről lépésre macit rajzolni, majd a képeket kereteztük színes papírral, s mindenki hazavihette a kedvenc macija portréját.


Hírek, események

dgys_gyik_kreativ_16_9 1

Digitális médiaműveltség Szülőknek Program

2021.12.09.

A Magyarország Digitális Gyermekvédelmi Stratégiája keretében működő programban az ország számos Digitális Jólét Pontján elérhetőek azok a mentorok, akik tizenegy különböző témakörben tartanak szülőknek szóló médiaműveltség-tanfolyamokat.A linken elérhető a program leírása, egy térképes kereső, és a mentorok kézikönyvéből a digitális generációkról, médianevelésről szóló fejezet.

Megnézem
dgys_gyik_kreativ_16_9 1

Médiahasználat és szenvedélybetegségek

2021.01.08.

Magyarország Digitális Gyermekvédelmi Stratégiája a szülőknek, családoknak szóló tájékoztató anyaga a problémás médiahasználat, túlhasználat és a függőség felismerésével, az online tevékenységek figyelemmel kísérésével és a túlhasználattal kapcsolatos problémák megelőzésével kapcsolatban tájékoztat, ad tanácsot. További öt témakörben elérhető tájékoztató: https://digitalisgyermekvedelem.hu/tajekoztatok

Megnézem
12